Електротехниката историята и климатиците

Електротехниката историята и климатиците

2015-10-03 09.51.46Идеята за създаване на климатиците е на младия американски изобретател Уилис Кериъс, като тази идея всъщност е много по стара, но Кериър я реализира.
Започвайки работа , Кериър успява да разработи метод , с който да изчислява отоплителните системи, което му дава тласък развитие. Вече мениджър на отдел експерименти бързо успява да развие и реализира идеята си за климатизация. Днес това са така наречените климатици.
С огромен успех решението му е било въведено във фирма за печат. Следва период на застой, докато тече Първата световна война. Керийр търси начини да нмали разходите и в последствие отделът за климатици е бил закрит. Създава се нова компания, която съществува и до днес. Ставайки един от най.големите работодатели в Ню Йорк, Кериюр премества мести част от своя бизнес с в Япония.
Патентовайки нова машина , чийто компресор използва центобежна сила , новия дизайн дава голям напредък в развитието на климатиците. В Детрой през 1924г. са монтирани първите три климатика. След което има силен бум в използването им. Разработва се и първия климатик за домашна употреба, като се е смятал за лукс.
1932г. Стартира използването на Фреон , докато до този момент за охлаждане се е използвал силно отровен амонят , причина и иза смъртни случаи.